020 155 2010 saku.lukkala@copla.fi

Tehdessäni muuta rakennustyönvalvontaa talvisin olen pannut merkille muutamia huomioita Helsingin katoilla tapahtuvasta lumenpudotuksesta. Lumenpudottajien henkilösuojainten eli kotokielellä turvavarusteiden käyttö on usein erittäin puutteellista.

Työsuojeluhallinto on antanut oikein hyvän yleisselosteen kuinka lumenpudotuksen turvalliseen toteuttamiseen kaupunkialueilla.  Yleensä lumenpudotusalue on merkitty hyvin ja jalankulkuväylillä on usein turvamies varmistamassa, ettei putoavan lumen alle jää ihmisiä, eläimiä tai omaisuutta. Valitettavasti usein paljon huonommin on hoidettu katolla lumitöitä tekevän henkilön turvallisuus. Syyt jäävät arvailujen varaan, mutta kyseessä voi olla:

  1. valjaita ei ole hankittu tai ne eivät ole mukana
  2. valjaiden käyttö hankaloittaa liiaksi sujuvaa työskentelyä
  3. lumityöntekijä katsoo valjaat jostakin muusta syystä tarpeettomiksi tai epäergonomisiksi.
  4. Ja nämä kaikki syyt ovat huonoja.

Vaikka valjaiden puute on kaikista helpoten nähtävä puute, voi katoilla tapahtua muutakin vaarallista. Rakennustyön valvonnan ohella Copla Oy:ltä voi tilata pistokokeita lumenpudotukseen alueilla Helsinki, Espoo ja Vantaa. Hintana 400€(Alv.0%) per valvonta. 

Mikäli lunta tiputetaan vaarallisesti voi valvoja tarpeen tullen lopettaa lumenpudotuksen ja vaatia turvallisuuskäytäntöjä noudatettaviksi. Lumenpudotusta suorittava yhtiö saa varmasti kipinän muuttaa toimintapatojaan.

Toisinpäin käännettynä: hommansa asiallisesti hoitava lumenpudottaja saa loistavan merkinnän, että työt sujuvat tehokkaasti ja kunnioittaen tekijöiden, asukkaiden ja ohikulkijoiden turvallisuutta ja omaisuutta!

Saku Lukkala, Copla Oy:n toimitusjohtaja